Opleidingen

Docent en oprichter BEST Academie
Dr. Ineke van den Berg

Agenda (inschrijven en informatie opvragen kan via het contactformulier)

 1. Toegang tot de digitale BEST Koppentest (€ 15,00, incl. btw). En…individuele uitleg is ook mogelijk. Maak een afspraak via het contactformulier
 2. 25 en 26 november 2022: Introductiecursus BEST: zie hieronder
 3. 3 en 4 februari 2023, en 21 en 22 april 2023 Verdiepingscursus BEST inclusief BEST Podium (zie hieronder)
 4. 17 en 18 maart 2023 Introductiecursus BEST: zie hieronder
 5. 10 Teams bijeenkomsten permanente educatie: 3e dinsdag van de maand (uitgezonderd augustus en december).

Nieuwsbrief: Wil je meer weten over de ontwikkelingen van de BEST academie, download dan hier de laatste nieuwsbrief of meld je aan via het contactformulier.

Aanvraag STAP budget
En JA! het is gelukt: we hebben het voor elkaar!
Het STAP budget voor de Verdiepingscursus (vier lesdagen op 3 en 4 februari 2023 en 21 en 22 april 2023) kan je aan vragen op 2 januari 2023.

Het STAP budget aanvragen voor de Introductiecursus op 17 en 18 maart 2023 kan op 2 januari 2023. Kijk deze bijzondere datum nog wel even na. Beide cursussen zijn NVA en SKB geaccrediteerd.

Om de STAP subsidie (op 2 januari 2023 kan dat weer) aan te vragen moet je (vanaf 1 december 2022) het volgende eerst doen:

Ga naar https://www.impact.nu/stap
Scrol naar beneden tot je bij het kopje aanvraag ‘STAP Aanmeldingsbewijs’ bent.
Kies hier Overige opleidingen.
Kies de BEST cursus die je wilt volgen.
Vul de overige gegevens in en verzend.
Je ontvangt dan een aanmeldingsbewijs in je mail. Hierop staan een opleidingsnummer en een cursusnummer vermeld. Deze heb je nodig bij je aanvraag bij het UWV.
Let op: Log tijdig bij het UWV in met je BSN.
Volg verder de stappen van het UWV.

Leer de BEST-test te gebruiken in jouw coachings- en/of acupunctuurpraktijk

Ieder mens heeft een specifiek karakter en gedragspatroon, vergeet ook jezelf niet als therapeut. Laat je verrassen door een levendige en praktijkgerichte opleiding en neem die bevindingen mee in jouw praktijkvoering.

Docent Lianda van der Knaap

De Basic Emotional Structuring Test (BEST) is een transculturele projectietest gebaseerd op de synthese van Oosterse en Westerse kennis: ayurveda, en acupunctuur, en psycho-analyse, welke de mogelijkheid geeft op snelle wijze inzicht te verkrijgen in de persoonlijkheidsstructuur, en in diep gelegen, onbewust gebleven emotionele conflicten.

Het zijn juist de emotionele conflicten die een permanente blokkade vormen en daarmee een optimaal functioneren van de mens binnen zijn milieu in de weg staan. Deze blokkades zijn de wortels van ziekteprocessen die zich later in symptomen en klachten kunnen manifesteren.

Deze projectietest werkt met tien karakteristieke houten poppen. Deze poppen hebben naast een analytische werking ook een direct energetische werking en zijn daardoor zeer bruikbaar in de praktijk van diverse therapieën, coaching en consultancy. Dit kan bij een individueel gesprek, maar ook bij groepsgesprekken, een inzicht gevende doorbraak initiëren.

Door de korte testtijd en het non-verbale karakter van de test is deze methode juist ook goed inzetbaar bij kinderen met aandachts- en gedragsproblemen, familieproblemen, teambuilding, bij cliënten met taalbarrières.

Klik hier voor de Algemene voorwaarden BEST Academie lessen voor de cursusvoorwaarden.

Opleiding tot BEST therapeut (of psychopuncturist)

Ons doel is om de deelnemers, die geïnteresseerd zijn in diepgaande inzichten over en voor hun cliënten, een testmethode aan te bieden die zonder veel weerstand en tijdverlies de mogelijkheid bied om direct aan de slag te kunnen gaan. Om zo het gesprek samen aan te gaan over het waarom van je huidige klachten en er gericht een oplossing voor te kunnen aanreiken.

Daarvoor hebben we de opleiding ingedeeld in drie blokken van twee opleidingsdagen (A, B en C).

SKB accreditatie: voor de hele opleiding (3x 2 dagen) is een SKB (D) accreditatie gegeven van SBU: 152/ 5,4 EC’s

NVA accreditatie: voor de hele opleiding (3 x 2 dagen) is een NVA accreditatie afgegeven. NVA leden krijgen 6 dagen geregistreerd met de code A/WM (en dat betekent per dag: halve dag de code A en halve dag de code WM).

STAP budget aanvragen: Zie bijna bovenaan deze pagina, bij kopje aanvraag STAP budget.

A. Introductiecursus (2 dagen)

Belangrijkste onderdelen die aan de orde komen:
Kennismaking en inleiding in het afnemen en interpreteren van de BEST test gericht op jouw eigen copingstijl, verklaringsmodel BEST test m.b.v. 5 Elementenleer, gespreksvaardigheden en praktijkgerichte casussen.

Voor wie is de opleiding geschikt en toegankelijk?
De korte opleiding is zeer geschikt voor gezondheidswerkers, psychologen die als zelfstandig werkend coach werkt, therapeuten en acupuncturisten. Het werk- en denkniveau is HBO (plus).

Cursusdata: de eerstvolgende introductiecursus: 25-26 november 2022
Locatie: Best Western Plus Airport Hotel Rotterdam
Vliegveldweg 59-61, 3043 NT Rotterdam, 010 – 462 55 66, www.airporthotelrotterdam.nl
De investering: € 545,00 ex. btw

Wat krijg je er voor? 

 • Twee lesdagen, inclusief koffie, thee en warme lunch
 • Kleine groepen van 6 tot maximaal 16 deelnemers met twee docenten per groep
 • Docenten zijn Dr. Ineke van den Berg en Drs. Lianda van der Knaap
 • Certificaat deelname introductiecursus BEST
 • Syllabus en sheets
 • Op verzoek een jaar vermelding op de site www.bestacademie.nl/contact (zie onderaan)
 • Accreditatie verschillende beroepsverenigingen zijn verkregen
  • Leden van de MBOG kunnen deze cursus via hun persoonlijke pagina, voor PE-punten, aanmelden.
Testopstelling BEST-koppen

Na deze introductiecursus heb je zelf ervaren wat de test betekent, en inzicht gekregen in de zo verkregen zelfreflectie. Daarnaast leer je de copingstijl van jouw cliënten te benoemen met behulp van de Basic Emotional Structuring Test en zo snel inzicht in zichzelf te herkennen.
Door de korte testtijd en het non-verbale karakter van de test is deze methode juist ook goed inzetbaar bij kinderen met aandachts- en gedragsproblemen, familieproblemen, teambuilding, bij cliënten met taalbarrières.

Na de introductiecursus is een set met oefenkaarten (€15,- excl. btw) te koop. Daarop staan de poppen, en deze set is bedoeld om te oefenen met de test.

De B.E.S.T.-Poppenset is wel verkrijgbaar maar alleen te bestellen na het afronden van de introductiecursus, en dus bij het starten van de opleiding tot BEST therapeut. Er zijn verschillende varianten beschikbaar met een startprijs van €325,00, excl. btw per set, exclusief verzendkosten.

Dit zeiden de deelnemers over de introductiecursus:
“Wat ik van de introductiecursus heb geleerd aan theorie en ervaring is dat deze poppen juist erg goed werken als diagnostisch instrument. Snel inzicht krijgen met betrekking tot een vraag. Juist het proces van kijken, kiezen en vervolgens in een gesprek inzicht krijgen als cliënt terwijl je naar de poppen kijkt is een prachtig proces. Als therapeut ben je bij je cliënt, kijkt en volgt hem/haar en kunt zo de juiste interventies doen en je informatie doseren en timen. Juist voor dat stuk ben ik gevallen.”

“Allereerst bedankt voor deze bijzondere introductiedagen. Deze manier van werken; de poppen en de test, hebben me geraakt en ik ben er echt door geïntrigeerd geraakt. De kracht van de poppen heeft iets magisch en is moeilijk te duiden. Ik zou er met veel motivatie en plezier mee aan de slag willen gaan.”

“Wat fijn deze ingesloten informatie! Wel vind ik het erg jammer dat de verdiepingscursus pas in 2019 van start gaat, had graag sneller verder gewild met doorgronden van de poppen om het mijzelf verder eigen te maken…”

“Graag wil ik  jullie bedanken voor de uitgebreide informatie waar veel helderheid door komt.”

“De poppen zijn voor mij ook een manier om mijn brede achtergrond(en) te integreren en in samenhang mee te kunnen werken.”

“…Hoe sterk en treffend de expressies van de poppen dan toch zijn.”

“…Leuk dat jullie de introductiecursus nogmaals gaan doen. Ik ga het aan een collega doorgeven.”

B. Verdiepingscursus (vier lesdagen: 3 en 4 februari 2023 en 21 en 22 april 2023)

Veel praktijk
2 docenten met max 16 studenten
Casus presenteren
BEST therapeuten gecertificeerd in 2022

Wat leer je?
Na de introductiecursus leer je hoe en wanneer je de BEST in jouw praktijk kunt toepassen en hoe de uitkomsten van de test te interpreteren. Tijdens de opleiding oefen je met gesprekstechnieken, het conceptualiseren van problemen en je leert hoe je moet omgaan met cliënten met complexe problemen en/of probleemgedrag.  Het TCG-gezondheidsprofiel en TCG-voedingsadviezen komen aan de orde. De praktijkgerichte onderdelen die aan de orde komen zijn: afnemen en interpreteren van de BEST test, verklaringsmodel BEST test m.b.v. 5 Elementenleer, psychopunctuur, gespreksvaardigheden, copingstijl, overdracht en tegenoverdracht, positieve psychologie en praktijkgerichte casussen.

Na het eerste weekeind BEST leer je in het 2e weekeind dieper in te gaan op problemen binnen de relaties en de wetten volgens 5 Elementen uit de TCM en crossmatching. Daardoor kan je de BEST ook toepassen in groepen, binnen relaties en gezinnen. Je leert en oefent hoe en wanneer je de BEST in jouw praktijk kunt toepassen, en hoe de uitkomsten van de test te interpreteren. Tijdens de opleiding oefen je daarnaast met gerichte oefeningen en gesprekstechnieken, het conceptualiseren van problemen en je leert hoe je moet omgaan met cliënten met complexe problemen en/of probleemgedrag binnen die relaties. 

Wat krijg je er voor:

 • Webinar en vier lesdagen met certificaat tot BEST therapeut
 • Kleine groepen van 6 tot maximaal 16 deelnemers met twee docenten per groep
 • Op verzoek een jaar vermelding op de site www.bestacademie.nl
 • Syllabus, kleine oefenkaartjes en sheets
 • Koffie, thee en lunch

PE accreditatie: voor de hele opleiding (3x 2 dagen +1 webinar) geldt een NVA en een SKB (D) accreditatie.

Cursusdata: de eerstvolgende verdiepingscursus BEST: vier lesdagen: 3 en 4 februari 2023 en 21 en 22 april 2023
Locatie: Best Western Plus Airport Hotel Rotterdam
Vliegveldweg 59-61, 3043 NT Rotterdam, 010 – 462 55 66, www.airporthotelrotterdam.nl
De investering: € 1120,00 ex. btw inclusief slotborrel. Indien een STAP-budget wordt toegekend wordt deze prijs verhoogd met € 35.

Neem je alleen deel aan het eendaagse BEST Podium met reünie-borrel op 23 april 2023: € 275,00 ex btw.

Werk je nu als acupuncturist?
Dan mag je je na deze opleiding psychopuncturist noemen. Psychopunctuur is een holistische vorm van de psychoanalyse die onder andere acupunctuur combineert met een vorm van de psychoanalyse. Psychopunctuur werd in 1972 uitgevonden door psychiater Hallym Calehr en bevat o.a. elementen van de traditionele Chinese geneeskunde, 5 elementenleer, Ayurveda, voedingsleer en homeopathie.

Werk je nu als coach, arts, therapeut of heb je een ander hulpverlenend beroep?
Dan mag je je na deze opleiding BEST therapeut noemen.

Hoe kan ik me inschrijven?

Je kan je aanmelden per e-mail via het contactformulier of bel ons op 010-5116469 op maandag of dinsdagmorgen tussen 8.30 en 9.00 uur. Zodra we jouw aanmelding hebben ontvangen, sturen we je een factuur en na betaling ontvang je alle benodigde informatie over de cursus.